Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Ekonomia gastronomii
(Economy Gastronomy), seria dokumentalna, Wlk. Brytania, 2009, 6 x 50
Szefowie kuchni, Allegra McEvedy i Paul Merrett postanawiają udowodnić, że z powodu kryzysu ekonomicznego nie trzeba wcale rezygnować z dobrego jedzenia. W programie pokażą, jak przygotowywać pyszne dania za niewielkie pieniądze.
Paul pracował w wielu restauracjach, gdzie nie mogło być mowy o marnowaniu jedzenia. Jednocześnie jako ojciec dwójki dzieci przywiązuje ogromną wagę do zdrowych, wartościowych, a przy tym smacznych posiłków. Allegra również przez lata była związana z biznesem gastronomicznym, jej pasją jest gotowanie, które nie prowadzi do bankructwa...
W każdym odcinku gospodarze programu spotykają się z rodziną, która postanawia zmienić swoje nawyki żywieniowe i zakupowe, aby ograniczyć wydatki na produkty spożywcze. Pokażą, jak rozsądnie robić zakupy, jak i co gotować, jak przechowywać żywność i co się z tym wiąże, jak nie marnować jedzenia. Pierwszym krokiem jest prowadzenie dziennika, w którym przez miesiąc członkowie rodziny szczegółowo zapisują, co kupili, co zjedli, a co trafiło do śmietnika. Po takim przygotowaniu Allegra i Paul zapraszają gości do swojej kuchni i analizują zapiski, tłumacząc na czym polegają błędy i jak można ich uniknąć. Szefowie kuchni stworzyli specjalny program, który pozwoli rodzinom wprowadzić w życie zmiany. Po szkoleniu teoretycznym i co ważne, praktycznym, bo "kulinarni nauczyciele" demonstrują, jak przygotować wiele dań, "kursanci" wracają do domów ze specjalnym podręcznikiem, w którym znajdą praktyczne porady i wskazówki, plan działania na kolejny miesiąc i przepisy. Po miesiącu gospodarze programu odwiedzają rodziny w domach, aby sprawdzić jak poradzili sobie z ograniczeniem wydatków przy jednoczesnym urozmaiceniu menu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź