Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy

Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy
Oceń przepis:
66 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 cebule
  • obrane i drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku
  • obranych i drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka (400 g) pomidorów
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 l gorącego bulionu wołowego (albo 3 kostki bulionowe rozpuszczone w 1 l wrzątku)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej na średnim ogniu połowę oleju w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i zioła i smaż mieszając 3-4 min, aż cebula zmięknie i się zrumieni. Odstaw rondel na bok i na dużej patelni, na pozostałym oleju partiami podsmaż mięso na dużym ogniu, aż straci różowy kolor (ok. 5 min). Nie wkładaj całego kilograma mięsa na raz na patelnię, bo obniży się temperatura smażenia i mięso zacznie puszczać soki. Podsmażone porcje mięsa przekładaj do rondla z cebulą, czosnkiem i ziołami. Kiedy całe mięso będzie podsmażone, postaw rondel na

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA