Lasagne
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 450 g płatów lasagne
- gruboziarnista sól
- 5 włoskich kiełbasek wieprzowych
- łagodnych lub ostrych i łagodnych
- ponakłuwanych widelcem
- 450 g ricotty
- ¾ szklanki świeżo startego pecorino romano lub parmezanu
- 1 duże jajko
- rozkłócone
- 5 szklanek domowego sosu pomidorowego (podwoić proporcje podstawowego przepisu i gotować sos godzinę)
- 450 g mozzarelli
- pokrojonej w grube plastry
- oliwa
- do polania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Doprowadzić do wrzenia wodę w dużym garnku. Dobrze posolić, włożyć płaty lasagne i gotować o połowę krócej, niż każe instrukcja na opakowaniu. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nagrzać piekarnik do 175° C. Na patelni, na dość dużym ogniu, smażyć kiełbaski ok. 10 minut. Kuchennymi nożycami pociąć je na plastry, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 minut, aż będą chrupiące. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Wymieszać w misce ricottę, pół szklanki pecorino i jajko. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 x 33 cm wlać jedną szklankę sosu pomidorowego. Ułożyć na wierzchu jedną trzecią płatów lasagne tak, aby przykryły całe dno naczynia. Rozłożyć na makaronie usmażone kiełbaski i polać drugą szklanką sosu. Ułożyć drugą warstwę płatów. Wyłożyć na makaron masę serową i wyrównać ją łyżką. Przykryć pozostałymi płatami lasagne. Wlać półtorej do dwóch szklanek sosu, aby dokładnie przykrył makaron. Równo rozłożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Posypać resztą pecorino i polać oliwą. Piec bez przykrycia ok. 45 minut, aż sos zacznie mocno bulgotać, a wierzch lasagne lekko się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 10-15 minut. Podawać z dodatkowym startym serem do posypania i podgrzanym sosem do polania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Makarony, kluski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W