Klasyczne steki wołowe z grilla
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia australijska
Składniki:
- steki wołowe (po 1 na osobę)
- główka czosnku
- przekrojona w poprzek
- garść listków świeżego tymianku
- garść mieszanki ziaren pieprzu (w różnych kolorach)
- roztartych z grubsza w moździerzu
- kilka łyżek oliwy
- 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włożyć steki do miski. Posypać ziołami i przyprawami, wymieszać, aby mięso przeszło równo ich aromatem. Wlać oliwę i wino, włożyć przekrojoną główkę czosnku, wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec steki na średnio rozgrzanych węglach—trzy minuty z każdej strony, aby były średnio wysmażone, odpowiednio krócej lub dłużej dla steków krwistych i dobrze wysmażonych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W