Burgery wegetariańskie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.50)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska, Kuchnia japońska
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 4 pieczarki
- pokrojone na plasterki
- 1 szklanka shitake
- posiekanych
- 2 cebule
- posiekane
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane lub zmiażdżone
- ½ szklanki brązowego ryżu
- ½ szklanki bulguru
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 2 jajka
- 1 kostka twardego tofu
- 2 łyżki pasty miso
- 1 szklanka bułki tartej
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Włóż na patelnię grzyby, cebulę i czosnek. Smaż, aż grzyby puszczą wodę, a cebula zacznie się złocić. Wsyp ryż, bulgur, zalej wodą i dopraw sosem sojowym i liściem laurowym. Przykryj pokrywką i gotuj, aż ryż i bulgur wchłoną całą wilgoć. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż mieszaninę do naczynia malaksera. Dodaj jajka, tofu, pastę miso, bułkę tartą i przyprawy. Zmiel na gładką masę, podziel na 4 porcje i uformuj płaskie burgery. Wstaw je do lodówki, żeby stężały, a następnie usmaż na średnim ogniu, aż się zezłocą (ok. 3 min. z każdej strony).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W