Kotlety sojowe po grecku
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 paczka płaskich kotletów sojowych
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Sos
- 40 dag marchwi
- 20 dag selera
- 20 dag pietruszki
- pół szklanki oleju
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 1 łyżka soli
- pół łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- pół szklanki octu
- 20 dag koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ¼ kapusty pekińskiej (dolna część) i pół łyżeczki
- asafetyda (przyprawa indyjska - można kupić przez internet)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotujemy kotlety w wodzie z sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem około 5 min tak długo aż zmiękną. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce marchew, seler, pietruszkę i kapustę pekińską pokrojoną w paski wrzucamy do garnka z olejem; dodajemy przyprawy i smażymy około 5 min, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier i dusimy kolejne 10 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i ocet, mieszamy, po czym dusimy jeszcze 5 min. Odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor kotlety odsączone z wody i obtoczone w mące. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorących kotletów i warstwę gorącego sosu. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asafetydy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W