Pasztet
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Pasztety i terriny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 250 g boczku surowego
- 250-300 g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny w ziarnach, ok. 7 ziarenek
- sól
- pieprz
- 3-4 jaja
- 3-4 cebule żółte
- 3 kajzerki
- 2-3 łyżki masła klarowanego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka i powoli zagotowujemy, po ok. 30 minutach od zagotowania dodajemy włoszczyznę i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu. Gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy boczek i dalej gotujemy na małym gazie 30 minut. Odcedzamy, bulion zlewamy do słoików i mrozimy lub od razu gotujemy na nim zupę. Mięso studzimy. Wątróbkę przesmażamy na maśle klarowanym krótko, tylko tyle by się ścięła. Ściągamy ją i studzimy. Na tej samej patelni smażymy cebulkę drobno poszatkowaną dotąd, aż się zeszkli. Bułki zalewamy wodą. Mielimy mięso, wątróbkę, warzywa, odciśnięte kajzerki, cebulę. Jeśli chcemy pasztet o miałkiej konsystencji mielimy wszystko dwa razy. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo tartą gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą mięsną i przekładamy wszystko do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1,5-2 godzin w piekarniku nagrzanym do 160 st. Podajemy po wystudzeniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasztety i terriny
Kuchnia polska
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W