Pasztet
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Pasztety i terriny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do garnka i powoli zagotowujemy, po ok. 30 minutach od zagotowania dodajemy włoszczyznę i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu. Gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy boczek i dalej gotujemy na małym gazie 30 minut. Odcedzamy, bulion zlewamy do słoików i mrozimy lub od razu gotujemy na nim zupę. Mięso studzimy. Wątróbkę przesmażamy na maśle klarowanym krótko, tylko tyle by się ścięła. Ściągamy ją i studzimy. Na tej samej patelni smażymy cebulkę drobno poszatkowaną dotąd, aż się zeszkli. Bułki zalewamy wodą. Mielimy mięso, wątróbkę, warzywa, odciśnięte kajzerki, cebulę. Jeśli chcemy pasztet o miałkiej konsystencji mielimy wszystko dwa razy. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo tartą gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą mięsną i przekładamy wszystko do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1,5-2 godzin w piekarniku nagrzanym do 160 st. Podajemy po wystudzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA