Zuppa inglese a la Fabrice

Zuppa inglese a la Fabrice
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 63)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Biszkopt:

  • 4 jaja
  • sól
  • 120 gr cukru brązowego
  • 120 gr mąki
  • Krem
  • 4 żółtka
  • 250 ml mleka pełnego
  • 50 gr cukru
  • 20 gr mąki kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml likieru amaretto

  • Dekor:

  • konfitura z czarnej porzeczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Weź tortownicę o średnicy 22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia (dysk na dnie i pasek dookoła). Nagrzej piekarnik do 150°C, z termoobiegiem.
2. Przygotuj biszkopt. Weź miskę i ubij 4 jaja, dodając 1/3 cukru. Ubijaj 5 minut (może być mikserem, na wolnych obrotach). Dodaj kolejną 1/3 cukru i znów ubijaj 5 minut. Dodaj mąką dwukrotnie przesianą. Masę wlej do tortownicy. Piecz pół godziny.
3. Namocz ziarenka wanilii w mleku podgrzanym na małym ogniu. Dodaj żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą, ale cały czas mieszając trzepaczką. Ostudź i wstaw do lodówki.
4. Wyjmij biszkopt z piekarnika. Pokrój na sztabki długości 10 cm i szerokości 3 cm. Nożem do pieczywa zdejmij skórkę.
5. Weź głęboki talerz. Wymieszaj 100 ml likieru amaretto z 100 ml wody. Namocz sztabki w tej mieszaninie, ze wszystkich stron, po czym ułóż je na talerzach.
6. Fabrice dekoruje talerze sokiem z buraków i na ciasto układa konfiturę z czarnej porzeczki.


Rada Julie:
Przed położeniem papieru do pieczenia w tortownicy, nasmaruj ją trochę masłem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA