Zuppa inglese a la Fabrice
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 63)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
Biszkopt:
- 4 jaja
- sól
- 120 gr cukru brązowego
- 120 gr mąki
- Krem
- 4 żółtka
- 250 ml mleka pełnego
- 50 gr cukru
- 20 gr mąki kukurydzianej
- 1 laska wanilii
- 100 ml likieru amaretto
-
Dekor:
- konfitura z czarnej porzeczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Weź tortownicę o średnicy 22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia (dysk na dnie i pasek dookoła). Nagrzej piekarnik do 150°C, z termoobiegiem.
2. Przygotuj biszkopt. Weź miskę i ubij 4 jaja, dodając 1/3 cukru. Ubijaj 5 minut (może być mikserem, na wolnych obrotach). Dodaj kolejną 1/3 cukru i znów ubijaj 5 minut. Dodaj mąką dwukrotnie przesianą. Masę wlej do tortownicy. Piecz pół godziny.
3. Namocz ziarenka wanilii w mleku podgrzanym na małym ogniu. Dodaj żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą, ale cały czas mieszając trzepaczką. Ostudź i wstaw do lodówki.
4. Wyjmij biszkopt z piekarnika. Pokrój na sztabki długości 10 cm i szerokości 3 cm. Nożem do pieczywa zdejmij skórkę.
5. Weź głęboki talerz. Wymieszaj 100 ml likieru amaretto z 100 ml wody. Namocz sztabki w tej mieszaninie, ze wszystkich stron, po czym ułóż je na talerzach.
6. Fabrice dekoruje talerze sokiem z buraków i na ciasto układa konfiturę z czarnej porzeczki.
Rada Julie:
Przed położeniem papieru do pieczenia w tortownicy, nasmaruj ją trochę masłem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź