Tarta flambee
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza, Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Ciasto:
- ½ łyżeczki drożdży suszonych
- ½ łyżeczki cukru
- ½ szklanki i 2 łyżki ciepłej wody
- 1½ szklanki mąki, dodatkowo do podsypywania
- ¾ łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
Nadzienie:
- 300 gramów bekonu pokrojonego w centymetrową kostkę
- 2 duże żółte cebule
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ½ szklanki creme fraiche
- 1 duże jajko
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- 70 gramów sera Comte, startego na drobnych oczkach
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
Przybranie:
- 1 łyżeczka creme fraiche
- liście tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
W małej misce wymieszaj drożdże, cukier i wodę. Odstaw, aż mieszanka zacznie się pienić, na około 5 minut. Dodaj mąkę i sól i wymieszaj drewnianą łyżką. Zagnieć ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż ciasto będzie lekko lepkie. Uważaj, by nie dodać zbyt dużo mąki.
Natłuść dużą miskę. Przenieś do niej ciasto i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do półtorej, aż podwoi objętość.
Włóż kamień do pizzy do piekarnika i rozgrzej go do 250°C przez 45 minut.
Nadzienie:
Podsmaż bekon na średniej patelni, aż zrobi się brązowy i chrupiący, około 7 minut. Wyłóż bekon na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.
Zlej tłuszcz z bekonu, zostawiając tylko 1 łyżkę i postaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż cebula zrobi się szklista, około 12 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
W małej misce wymieszaj creme fraiche, jajko i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Wypuść z ciasta powietrze i podziel je na 4 równe części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek na prostokąt o wymiarach 25 na 20 centymetrów. W razie konieczności rozciągnij go palcami. Używając noża do pizzy, wyrównaj brzegi.
Przenieś ciasto na łopatkę do pizzy albo odwróconą blachę do pieczenia. Rozprowadź po powierzchni ciasta mieszankę z creme fraiche, dojeżdżając jak najbliżej brzegów. Posyp ¼ bekonu, cebuli, sera i tymianku.
Potrząśnij delikatnie łopatką, żeby łatwiej dało się zsunąć pizzę na kamień. Otwórz piekarnik i przenieś pizzę z łopatki na kamień. Piecz 8-10 minut, aż pizza zrobi się złota i chrupiąca, obracając ją w połowie czasu.
Wyciągnij pizzę z piekarnika i nałóż pozostały creme fraiche i liście tymianku. Potwórz wszystkie czynności dla pozostałych części ciasta.
Gotowe pizze krój na kawałki i serwuj.
W małej misce wymieszaj drożdże, cukier i wodę. Odstaw, aż mieszanka zacznie się pienić, na około 5 minut. Dodaj mąkę i sól i wymieszaj drewnianą łyżką. Zagnieć ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż ciasto będzie lekko lepkie. Uważaj, by nie dodać zbyt dużo mąki.
Natłuść dużą miskę. Przenieś do niej ciasto i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do półtorej, aż podwoi objętość.
Włóż kamień do pizzy do piekarnika i rozgrzej go do 250°C przez 45 minut.
Nadzienie:
Podsmaż bekon na średniej patelni, aż zrobi się brązowy i chrupiący, około 7 minut. Wyłóż bekon na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.
Zlej tłuszcz z bekonu, zostawiając tylko 1 łyżkę i postaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż cebula zrobi się szklista, około 12 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
W małej misce wymieszaj creme fraiche, jajko i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Wypuść z ciasta powietrze i podziel je na 4 równe części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek na prostokąt o wymiarach 25 na 20 centymetrów. W razie konieczności rozciągnij go palcami. Używając noża do pizzy, wyrównaj brzegi.
Przenieś ciasto na łopatkę do pizzy albo odwróconą blachę do pieczenia. Rozprowadź po powierzchni ciasta mieszankę z creme fraiche, dojeżdżając jak najbliżej brzegów. Posyp ¼ bekonu, cebuli, sera i tymianku.
Potrząśnij delikatnie łopatką, żeby łatwiej dało się zsunąć pizzę na kamień. Otwórz piekarnik i przenieś pizzę z łopatki na kamień. Piecz 8-10 minut, aż pizza zrobi się złota i chrupiąca, obracając ją w połowie czasu.
Wyciągnij pizzę z piekarnika i nałóż pozostały creme fraiche i liście tymianku. Potwórz wszystkie czynności dla pozostałych części ciasta.
Gotowe pizze krój na kawałki i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W