Tarta flambee

Tarta flambee
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza, Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Ciasto:
  • ½ łyżeczki drożdży suszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki i 2 łyżki ciepłej wody
  • 1½ szklanki mąki, dodatkowo do podsypywania
  • ¾ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
Nadzienie:
  • 300 gramów bekonu pokrojonego w centymetrową kostkę
  • 2 duże żółte cebule
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ½ szklanki creme fraiche
  • 1 duże jajko
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • 70 gramów sera Comte, startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
Przybranie:
  • 1 łyżeczka creme fraiche
  • liście tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto:
W małej misce wymieszaj drożdże, cukier i wodę. Odstaw, aż mieszanka zacznie się pienić, na około 5 minut. Dodaj mąkę i sól i wymieszaj drewnianą łyżką. Zagnieć ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż ciasto będzie lekko lepkie. Uważaj, by nie dodać zbyt dużo mąki.

Natłuść dużą miskę. Przenieś do niej ciasto i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do półtorej, aż podwoi objętość.

Włóż kamień do pizzy do piekarnika i rozgrzej go do 250°C przez 45 minut.

Nadzienie:
Podsmaż bekon na średniej patelni, aż zrobi się brązowy i chrupiący, około 7 minut. Wyłóż bekon na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.

Zlej tłuszcz z bekonu, zostawiając tylko 1 łyżkę i postaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż cebula zrobi się szklista, około 12 minut. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.

W małej misce wymieszaj creme fraiche, jajko i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.

Wypuść z ciasta powietrze i podziel je na 4 równe części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek na prostokąt o wymiarach 25 na 20 centymetrów. W razie konieczności rozciągnij go palcami. Używając noża do pizzy, wyrównaj brzegi.

Przenieś ciasto na łopatkę do pizzy albo odwróconą blachę do pieczenia. Rozprowadź po powierzchni ciasta mieszankę z creme fraiche, dojeżdżając jak najbliżej brzegów. Posyp ¼ bekonu, cebuli, sera i tymianku.

Potrząśnij delikatnie łopatką, żeby łatwiej dało się zsunąć pizzę na kamień. Otwórz piekarnik i przenieś pizzę z łopatki na kamień. Piecz 8-10 minut, aż pizza zrobi się złota i chrupiąca, obracając ją w połowie czasu.

Wyciągnij pizzę z piekarnika i nałóż pozostały creme fraiche i liście tymianku. Potwórz wszystkie czynności dla pozostałych części ciasta.

Gotowe pizze krój na kawałki i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA