Paj pasterski z purée z pasternaku
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
900 g pasternaku, obranego i pokrojonego w spore kawałki
2 pokrojone cebule
50 g masła
duża szczypta kminu rzymskiego
1 łyżka świeżo zmielonej kolendry
1 łyżka garam masali
50 g masła
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na nadzienie:
2 posiekane pory lub cebule
1 pokrojona w kostkę marchew
3 łyżki masła lub smalcu
4 pokrojone w plastry brązowe pieczarki
450 g mielonej jagnięciny z pieczeni lub surowej mielonej
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 ml gorącego bulionu jagnięcego lub drobiowego
1 listek laurowy
1 łodyga świeżego tymianku
1 łyżka sosu worcestershire
Przygotowanie:
Gotuj pasternak w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle na średnim ogniu aż stanie się miękka i szklista. Dodaj przyprawy i podsmażaj kolejne 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Odcedź pasternak. Utłucz tłuczkiem do ziemniaków, dodaj masło, sól, pieprz, cebulę. Odstaw. W dużym garnku na maśle lub smalcu podsmaż pory (albo cebule) oraz pokrojoną marchew. Smaż aż staną się miękkie i rumiane. Jeśli odrobinę przypalą się na brzegach, nie szkodzi.
Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mielone mięso. Mięso musi się zrumienić, więc nie mieszaj zbyt często. Niech się smaży około 5 minut. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Koncentrat będzie gorzkawy, jeśli się nie ugotuje. Wlej bulion, dodaj listek laurowy oraz tymianek i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na 25-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dopraw nadzienie solą, sosem worcestershire i pieprzem – nie żałuj przypraw. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałóż purée z pasternaku. Piecz 25 minut aż wierzch się zrumieni.
© Nigel Slater
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W