Dodatki do dań z grilla
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 53)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Inne
Składniki:
Kawior z bakłażana:
- bakłażan
- 6 przekrojonych na pół ząbków czosnku
- 4 anchois
- ćwierć filiżanki soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- pół filiżanki natki pietruszki
- łyżeczka kminu
Buraczki:
- 4 młode buraki
- oliwa
- ćwierć filiżanki tahini
- ćwierć filiżanki soku z cytryny
- ćwierć filiżanki migdałów
- łyżeczka soli
- łyżeczka oleju migdałowego
Salsa meksykańska:
- 2 kolby kukurydzy (z liśćmi)
- pół łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- pół pęczka kolendry
- ćwierć czerwonej cebuli
- łyżeczka wędzonej papryki
- pokrojony w kostkę pomidor
- 1/3 filiżanki soku z cytryny albo limetki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kawior z bakłażana:
Bakłażana ponacinać i nafaszerować czosnkiem i anchois. Grillować ze wszystkich stron, aż będzie zupełnie miękki. Przekroić i wygarnąć miąższ. Przyprawić go sokiem z cytryny, kminem, natką pietruszki i solą.
Buraczki:
Buraki skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i grillować, aż będą miękkie. Kiedy lekko przestygną, zdjąć skórkę. Zmiksować buraki z tahini, migdałami i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i skropić olejem migdałowym.
Salsa meksykańska:
Rozsunąć liście osłaniające kolby kukurydzy i skropić ziarna oliwą. Zawinąć z powrotem i grillować po kilka minut z każdej strony. Następnie usunąć liście i skroić ziarna ostrym nożem. Wymieszać z cebulą, pomidorem i natką kolendry. Doprawić solą, papryką i sokiem z cytryny.
Bakłażana ponacinać i nafaszerować czosnkiem i anchois. Grillować ze wszystkich stron, aż będzie zupełnie miękki. Przekroić i wygarnąć miąższ. Przyprawić go sokiem z cytryny, kminem, natką pietruszki i solą.
Buraczki:
Buraki skropić oliwą, owinąć folią aluminiową i grillować, aż będą miękkie. Kiedy lekko przestygną, zdjąć skórkę. Zmiksować buraki z tahini, migdałami i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i skropić olejem migdałowym.
Salsa meksykańska:
Rozsunąć liście osłaniające kolby kukurydzy i skropić ziarna oliwą. Zawinąć z powrotem i grillować po kilka minut z każdej strony. Następnie usunąć liście i skroić ziarna ostrym nożem. Wymieszać z cebulą, pomidorem i natką kolendry. Doprawić solą, papryką i sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W