Chowder z małży
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 plastrów boczku
- pokrojonych w kostkę
- 1 spora cebula
- posiekana
- 2 łodygi selera naciowego
- posiekane
- ½ szklanki chardonnay
- lub innego białego wina
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka mleka
- 2 puszki (po 100g) mięsa małży
- 2 duże liście laurowe
- 1 łyżeczka posiekanych liści świeżego tymianku
- 1 spory mączny ziemniak
- straty na tarce
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż boczek w sporym rondlu o grubym dnie. Odlej połowę wytopionego tłuszczu. Dodaj cebulę, seler naciowy i odrobinę wody. Podduś przez parę minut, aż zmiękną. Dodaj wino, śmietanę, mleko i płyn z małży (samego mięsa małży nie wrzucaj, bo zrobiło by się gumiaste). Zamieszaj. Dodaj liście laurowe, tymianek i startego ziemniaka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziemniak zmięknie i uwolni zawartą w nim skrobię, zagęszczając zupę. Dodaj mięso z małży, mleko skondensowane i natkę. Podgrzej i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu z ciastkami lub jasnym pieczywem do moczenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W