Chowder z małży

Chowder z małży
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż boczek w sporym rondlu o grubym dnie. Odlej połowę wytopionego tłuszczu. Dodaj cebulę, seler naciowy i odrobinę wody. Podduś przez parę minut, aż zmiękną. Dodaj wino, śmietanę, mleko i płyn z małży (samego mięsa małży nie wrzucaj, bo zrobiło by się gumiaste). Zamieszaj. Dodaj liście laurowe, tymianek i startego ziemniaka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziemniak zmięknie i uwolni zawartą w nim skrobię, zagęszczając zupę. Dodaj mięso z małży, mleko skondensowane i natkę. Podgrzej i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu z ciastkami lub jasnym pieczywem do moczenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA