Bastilla z kurczakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 10 g masła
- 4-6 dużych udek kurczaka, bez kości (około 750 g)
- 2 posiekane cebule
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta szafranu
- 500 ml wywaru z kurczaka lub wody
- 4 roztrzepane jajka
- 75 g mielonych migdałów lub pistacji
- 75 g drobno pokrojonych daktyli
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki, otartej z pomarańczy
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 30 g stopionego masła
- 6 dużych płatów ciasta filo
- 1 roztrzepane jajko, do posmarowania wierzchu
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Włóż udka i smaż, najpierw na stronie ze skórą, aż się zrumieni i będzie chrupiąca. Przewróć i smaż przez kolejne parę minut, po czym zdejmij z patelni. Włóż na patelnię masło. Kiedy się rozpuści, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i przyprawy (nie musisz namaczać szafranu wcześniej) i smaż przez kolejne parę minut.
Włóż udka z powrotem na patelnię i zalej wywarem lub wodą. Dopraw solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż udka będą miękkie. Zdejmij udka z patelni i odstaw do wystygnięcia, a następnie obierz mięso i pokrój drobno. Jeśli chcesz, możesz usunąć skórę. Odparuj płyn na patelni do połowy objętości.
Do płynu na patelni wlej cienką strużką roztrzepane jajka i podgrzewaj do momentu, kiedy powstanie coś w rodzaju luźnej jajecznicy. Wsyp mielone migdały lub pistacje, wymieszaj, dodaj pokrojone daktyle, wodę z kwiatu pomarańczy, skórkę pomarańczową i, na koniec, pokrojone mięso z udek. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przygotuj dużą okrągłą formę (metalową lub ceramiczną), o średnicy 28 cm. Płat ciasta filo posmaruj roztopionym masłem i udrapuj na formie, delikatnie wciskając wokół ścianek – uważaj, by nie przerwać ciasta. Zrób to samo z drugim płatem ciasta, układając go prostopadle do pierwszego. Pozostałe dwa płaty ułóż po przekątnej. Nałóż farsz na ciasto i podwiń zwisające brzegi, w kolejności odwrotnej do kolejności układania poszczególnych płatów. Pozostałe dwa płaty przytnij do wielkości formy, posmaruj masłem i zakryj nimi placek, podwijając rogi pod spód. Piecz przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Wyjmij z piekarnika, zostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem i cynamonem.
Włóż udka z powrotem na patelnię i zalej wywarem lub wodą. Dopraw solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż udka będą miękkie. Zdejmij udka z patelni i odstaw do wystygnięcia, a następnie obierz mięso i pokrój drobno. Jeśli chcesz, możesz usunąć skórę. Odparuj płyn na patelni do połowy objętości.
Do płynu na patelni wlej cienką strużką roztrzepane jajka i podgrzewaj do momentu, kiedy powstanie coś w rodzaju luźnej jajecznicy. Wsyp mielone migdały lub pistacje, wymieszaj, dodaj pokrojone daktyle, wodę z kwiatu pomarańczy, skórkę pomarańczową i, na koniec, pokrojone mięso z udek. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przygotuj dużą okrągłą formę (metalową lub ceramiczną), o średnicy 28 cm. Płat ciasta filo posmaruj roztopionym masłem i udrapuj na formie, delikatnie wciskając wokół ścianek – uważaj, by nie przerwać ciasta. Zrób to samo z drugim płatem ciasta, układając go prostopadle do pierwszego. Pozostałe dwa płaty ułóż po przekątnej. Nałóż farsz na ciasto i podwiń zwisające brzegi, w kolejności odwrotnej do kolejności układania poszczególnych płatów. Pozostałe dwa płaty przytnij do wielkości formy, posmaruj masłem i zakryj nimi placek, podwijając rogi pod spód. Piecz przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Wyjmij z piekarnika, zostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem i cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W