Bastilla z kurczakiem

Bastilla z kurczakiem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 10 g masła
  • 4-6 dużych udek kurczaka, bez kości (około 750 g)
  • 2 posiekane cebule
  • 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta szafranu
  • 500 ml wywaru z kurczaka lub wody
  • 4 roztrzepane jajka
  • 75 g mielonych migdałów lub pistacji
  • 75 g drobno pokrojonych daktyli
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki, otartej z pomarańczy
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g stopionego masła
  • 6 dużych płatów ciasta filo
  • 1 roztrzepane jajko, do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Włóż udka i smaż, najpierw na stronie ze skórą, aż się zrumieni i będzie chrupiąca. Przewróć i smaż przez kolejne parę minut, po czym zdejmij z patelni. Włóż na patelnię masło. Kiedy się rozpuści, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i przyprawy (nie musisz namaczać szafranu wcześniej) i smaż przez kolejne parę minut.

Włóż udka z powrotem na patelnię i zalej wywarem lub wodą. Dopraw solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż udka będą miękkie. Zdejmij udka z patelni i odstaw do wystygnięcia, a następnie obierz mięso i pokrój drobno. Jeśli chcesz, możesz usunąć skórę. Odparuj płyn na patelni do połowy objętości.

Do płynu na patelni wlej cienką strużką roztrzepane jajka i podgrzewaj do momentu, kiedy powstanie coś w rodzaju luźnej jajecznicy. Wsyp mielone migdały lub pistacje, wymieszaj, dodaj pokrojone daktyle, wodę z kwiatu pomarańczy, skórkę pomarańczową i, na koniec, pokrojone mięso z udek. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przygotuj dużą okrągłą formę (metalową lub ceramiczną), o średnicy 28 cm. Płat ciasta filo posmaruj roztopionym masłem i udrapuj na formie, delikatnie wciskając wokół ścianek – uważaj, by nie przerwać ciasta. Zrób to samo z drugim płatem ciasta, układając go prostopadle do pierwszego. Pozostałe dwa płaty ułóż po przekątnej. Nałóż farsz na ciasto i podwiń zwisające brzegi, w kolejności odwrotnej do kolejności układania poszczególnych płatów. Pozostałe dwa płaty przytnij do wielkości formy, posmaruj masłem i zakryj nimi placek, podwijając rogi pod spód. Piecz przez 30 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Wyjmij z piekarnika, zostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem i cynamonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA