Baklava

Baklava
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 3 płaskie szklanki cukru
  • 250 g roztopionego zwykłego masła
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 250 g mielonych pistacji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wodę wlać do dużego garnka. Wsypać cukier. Postawić na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować 30 minut, aż płyn odparuje i powstanie syrop. Odstawić do ostygnięcia.
Tymczasem podzielić ciasto na połowę i położyć na nie arkusze tak, żeby mieściły się w blasze do pieczenia (najlepiej prostokątnej o wymiarach 30x20 cm). Posmarować dno blachy roztopionym masłem i ułożyć arkusz ciasta filo. Ułożyć połowę ciasta, smarując poszczególne arkusze roztopionym masłem. Przysypać grubą warstwą rozgniecionych pistacji i ułożyć, smarując masłem pozostałe arkusze ciasta.
Starannie naciąć warstwy ciasta w romby o długości 6 cm. Piec w umiarkowanie rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na złocistobrązowy kolor. Gorące ciasto zalać zimnym syropem. Przed zdjęciem z blachy odstawić do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA