Wstążki z małżami
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 ząbki czosnku: 2 zmiażdżone i 2 pokrojone w cienkie plasterki
- ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 3 tuziny małży littleneck/wenus lub 4 tuziny sercówek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
- ½ kg makaronu wstążki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najlepiej 8 godzin wcześniej (a co najmniej 1 godzinę wcześniej) wymieszać w dużej misce oliwę, czosnek, płatki papryki. Przykryć, zostawić w temperaturze pokojowej.
Oczyścić małże, opłukać, wrzucić do dużej miski z wodą, dodać mąkę. Żywe małże otworzą się, by pożywić się mąką, uwalniając z wnętrza drobiny piasku. Odstawić na 10 minut. Każdą muszlę umyć dokładnie pod strumieniem zimnej wody, oskrobując zewnętrzną stronę. Znów włożyć do zimnej wody. Jeśli trzeba – powtórzyć czyszczenie, nawet kilkakrotnie, aż w wodzie nie będą się unosiły zanieczyszczenia. Odsączyć, schłodzić. Zagotować wodę w dużym garnku. Dobrze osolić. Włożyć wstążki i gotować al dente. Ustawić timer 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Spróbować czy makaron jest już gotowy. Jednocześnie zagotować ¼ szklanki wody w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Wsypać oczyszczone małże, przykryć i gotować, aż małże się otworzą, 3-5 minut. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły. Wrzucić ugotowane otwarte małże (z muszlami) do oliwy z przyprawami. Przecedzić wywar z małży i wlać. Dodać makaron i przyprawy. Wymieszać. Skropić pikantną oliwą. Podawać natychmiast.
Oczyścić małże, opłukać, wrzucić do dużej miski z wodą, dodać mąkę. Żywe małże otworzą się, by pożywić się mąką, uwalniając z wnętrza drobiny piasku. Odstawić na 10 minut. Każdą muszlę umyć dokładnie pod strumieniem zimnej wody, oskrobując zewnętrzną stronę. Znów włożyć do zimnej wody. Jeśli trzeba – powtórzyć czyszczenie, nawet kilkakrotnie, aż w wodzie nie będą się unosiły zanieczyszczenia. Odsączyć, schłodzić. Zagotować wodę w dużym garnku. Dobrze osolić. Włożyć wstążki i gotować al dente. Ustawić timer 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Spróbować czy makaron jest już gotowy. Jednocześnie zagotować ¼ szklanki wody w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Wsypać oczyszczone małże, przykryć i gotować, aż małże się otworzą, 3-5 minut. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły. Wrzucić ugotowane otwarte małże (z muszlami) do oliwy z przyprawami. Przecedzić wywar z małży i wlać. Dodać makaron i przyprawy. Wymieszać. Skropić pikantną oliwą. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W