Tarte flambÉ
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Ciasto:1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
½ szklanki mąki tortowej
1½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka gotowanego boczku, pokrojonego w kostkę
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka cebuli pokrojonej na plasterki
sól i mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i odstaw na 5 min. Wsyp sól oraz mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez 2 min, aż ciasto będzie elastyczne. Włóż je do miski i odstaw na 20 min w ciepłe nie przewiewne miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt, przekrój na krzyż na 4 części i ułóż na blasze. Po powierzchni ciasta rozsmaruj śmietanę. Rozłóż na boczek i cebulę, posyp solą i pieprzem i piecz przez 10 min, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Pokrój tarty na mniejsze porcje przed podaniem.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W