Tarte flambÉ

Tarte flambÉ
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
½ szklanki mąki tortowej
1½ szklanki mąki pszennej

1 szklanka gotowanego boczku, pokrojonego w kostkę
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 szklanka cebuli pokrojonej na plasterki
sól i mielony czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:
Wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i odstaw na 5 min. Wsyp sól oraz mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez 2 min, aż ciasto będzie elastyczne. Włóż je do miski i odstaw na 20 min w ciepłe nie przewiewne miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt, przekrój na krzyż na 4 części i ułóż na blasze. Po powierzchni ciasta rozsmaruj śmietanę. Rozłóż na boczek i cebulę, posyp solą i pieprzem i piecz przez 10 min, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Pokrój tarty na mniejsze porcje przed podaniem.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA