Sushi z łososiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 opakowanie płatów nori
- 400 g ryżu do sushi przygotowanego wg wskazań na opakowaniu
- pasta wasabi
- 450 g świeżych filetów z łososia najwyższej jakości
- 1 ogórek pokrojony w wąskie słupki
- 1 pęczek posiekanej dymki
- sos sojowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połóż płat nori na macie do przyrządzania sushi. Pokryj płat nori ostudzonym ryżem i równomiernie rozprowadź. Nie używaj za dużo ryżu, gdyż kawałki sushi wyjdą za duże. Nałóż na ryż odrobinę pasty wasabi, do smaku. Uwaga, wasabi jest bardzo ostre! Ułóż na ryżu wąski pasek łososia. Na łososiu połóż ogórek i dodaj nieco dymki. Ostrożnie zwiń płat nori z nadzieniem w kształt kiełbaski. Odetnij końce i pokrój w trzycentymetrowe kawałki. Podawaj z sosem sojowym oraz wasabi w osobnych naczynkach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W