Spaghetti bolognese
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 duża albo 2 małe cebule
- pokrojone w kostkę
- 2 duże marchewki
- pokrojone w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego
- pokrojone na kawałki
- 4 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól
- 1,3 kg mielonego udźca wołowego
- 2 szklanki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- woda
- 3 liście laurowe
- 1 pęczek tymianku
- związany białym sznurkiem
- 500 g spaghetti
- ½ szklanki tartego parmezanu
- oliwa extra vergine do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiel w malakserze cebulę, marchewkę, seler i czosnek na ziarniste puree. Postaw duży rondel na średnim ogniu i rozgrzej w nim tyle oliwy, żeby przykryła dno. Dodaj puree warzywne i obficie dopraw je solą. Smaż często mieszając, aż woda odparuje, a warzywa ładnie się zrumienią, przez 15-20 minut. Cierpliwości, dzięki temu danie zyska wspaniały aromat. Dodaj mieloną wołowinę i dopraw ją garścią soli. ZRUMIEŃ WOŁOWINĘ! Rumiane jedzenie to marzenie. Nie idź na skróty. Smaż kolejne 15-20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż mieszając, aż się zrumieni, przez 4-5 minut. Dolej wino. Duś, aż płyn zredukuje się o połowę, przez kolejne 4-5 minut. Zalej mięso wodą tak, żeby sięgała 2,5 cm ponad zawartość rondla. Dodaj liście laurowe oraz tymianek i delikatnie przemieszaj, żeby składniki się połączyły. Doprowadź sos do wrzenia i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W miarę odparowywania wody, dolewaj po 2-3 szklanki. Nie obawiaj się, że sos będzie za rzadki – zawsze można go odparować. Trzeba cały czas dolewać wodę i redukować. W tym czasie sos nabiera aromatu. Jeśli wlejesz na początku za dużo wody, zrobisz sos z gotowanym mielonym mięsem zamiast gęstego mięsnego sosu o bogatym smaku. Mieszaj i PRÓBUJ od czasu do czasu. Posól, jeśli trzeba. Duś sos przez 3,5-4 godziny. Na 30 minut przed końcem zagotuj duży garnek wrzątku na spaghetti. Wodę na makaron trzeba KONIECZNIE dobrze posolić. Jak ocean! SPRÓBUJ! Jeśli makaron będzie niedosolony, sos może być wspaniały, a smak dania i tak będzie mdły. Kiedy woda się zagotuje, dodaj spaghetti i gotuj 1 minutę krócej niż zalecono na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki wody, w której gotował się makaron. W czasie, gdy makaron się gotuje, odłóż połowę sosu do miski i odstaw na bok. Odsącz makaron ugotowany al dente i wymieszaj z sosem pozostałym w rondlu. Jeśli trzeba, dodaj trochę sosu z miski, żeby danie miało odpowiednie proporcje. Wlej do rondla zachowaną wodę i gotuj sos z makaronem na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia, posyp sos garścią parmezanu i polej dobrą oliwą extra vergine. Energicznie wszystko przemieszaj. Serwuj porcje w miskach albo wszystko w jednej dużej misie. Posyp resztą parmezanu i od razu podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W