Sos pomidorowy z klopsikami wieprzowymi, chorizo i białą fasolą
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- połowa sosu pomidorowego z przepisu podstawowego (przepis powyżej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 fenkuł
- posiekany
- 2 marchewki
- obrane i pokrojone na nieduże kawałki
- 1 czerwona papryka
- pokrojona na nieduże kawałki
- 4 ząbki czosnku
- obrane i posiekane
- 1 cebula
- obrana i posiekana
- szczypta suszonych płatków chili
- 175 ml czerwonego wina
- 1½ łyżeczki wędzonej papryki
- 750 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych w moździerzu
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 cienkie kiełbaski chorizo
- pokrojone na plasterki
- 1 puszka (400 g) białej fasoli
- odsączonej i przepłukanej
- 500 g makaronu rurki ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączonego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodaj fenkuła, marchewki, paprykę, czosnek, cebulę i suszone płatki chili, i smaż mieszając przez 6-8 min, aż będą miękkie, szkliste, ale nie zrumienione. Dolej wino i zagotuj. Dodaj sos pomidorowy i wędzoną paprykę i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek na 10 min i gotuj, aż sos trochę zgęstnieje. Wymieszaj rękami w dużej misce wieprzowinę, nasiona kopru włoskiego i kminu. Utocz z mięsa klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Rozgrzej na dużej patelni pozostałą oliwę i usmaż klopsiki partiami ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Dodaj klopsiki i chorizo do sosu i gotuj bez przykrycia przez 25 - 30 min, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Delikatnie wmieszaj fasolę i zagrzej przez 1 - 2 min. Podawaj od razu z makaronem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W