Shu mai
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 6 suszonych grzybów shitake
  • 6 pokrojonych wodnych kasztanów
  • 3 łyżki kiełków bambusa
  • 3 dymki
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka chińskiego wina albo wytrawnej sherry
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • białko
  • 125 g ciasta do pierożków
  • łyżeczka kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Moczyć grzyby w gorącej wodzie przez 20 minut. Odrzucić trzonki. Pokroić kapelusze. Połączyć posiekane składniki z mięsem, solą, winem, olejem sezamowym i białkiem. Nakładać czubatą łyżeczkę farszu na kawałki ciasta do pierożków. Zebrać brzegi ciasta i ścisnąć nadając kształt otwartych sakiewek. W każdą sakiewkę wcisnąć krewetkę. Natłuścić parownik. Ułożyć w nim sakiewki. Przykryć i parować przez 20 minut. Podawać z sosem sojowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA