Shu mai
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 6 suszonych grzybów shitake
- 6 pokrojonych wodnych kasztanów
- 3 łyżki kiełków bambusa
- 3 dymki
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 ½ łyżeczki soli
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka chińskiego wina albo wytrawnej sherry
- łyżeczka oleju sezamowego
- białko
- 125 g ciasta do pierożków
- łyżeczka kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Moczyć grzyby w gorącej wodzie przez 20 minut. Odrzucić trzonki. Pokroić kapelusze. Połączyć posiekane składniki z mięsem, solą, winem, olejem sezamowym i białkiem. Nakładać czubatą łyżeczkę farszu na kawałki ciasta do pierożków. Zebrać brzegi ciasta i ścisnąć nadając kształt otwartych sakiewek. W każdą sakiewkę wcisnąć krewetkę. Natłuścić parownik. Ułożyć w nim sakiewki. Przykryć i parować przez 20 minut. Podawać z sosem sojowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia chińska
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W