Sałatka z polędwiczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- sałata rzymska kilka listków
- ½ op. roszponki
- 100 g sera typu Lazur
- 2 garście śliwek wędzonych lub suszonych
- sól
- 1 gruszka
- pieprz świeżo mielony
- ½ granatu
- tymianek suszony
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w kawałki ok. 1 cm i każdy z nich na pół. Wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Skrapiamy oliwą i odstawiamy. Na talerzach układamy umyte sałaty, rzymską kroimy drobniej. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki kroimy w plasterki, a ser w kosteczkę. Sypiemy na sałatę. Polędwiczkę obsmażamy na suchej patelni krótko. Ściągamy, żeby lekko przestygła. Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku. Na wierzch układamy polędwiczkę. Całość obsypujemy kulkami granatu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W