Rosyjskie bliny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rosyjska, Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto na bliny:
- 1 butelka niskoprocentowego piwa lub 300 ml kwasu chlebowego
- 15 g drożdży
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki jęczmiennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 5 białek
- stopione masło
Dodatek z ikrą:
- 150 g ikry siei
- 1-2 łyżki czerwonej kapusty, posiekanej
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- czarny pieprz
Dodatek z grzybów:
- 150 g grzybów (w solance)
- 3,5 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka niskotłuszczowej śmietanki
- 2 łyżki czerwonej cebuli, posiekanej
- szczypta cukru
- kilka kropli oliwy truflowej
- czarny pieprz
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i wymieszaj z mąką. Odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, nawet do następnego dnia. Od czasu do czasu wymieszaj. Mieszanie sprawi, że ciasto będzie napowietrzone i nabierze kwaśnego smaku. Dodaj żółtka, sól, cukier i roztopione masło. Jeśli ciasto jest za gęste, dolej niewielką ilość wody. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj z ciasta tuż przed smażeniem.
Rozgrzej żeliwną patelnię do blinów lub do naleśników. Wlej niewielką ilość stopionego masła. Nalej porcję ciasta na środek patelni i kolistym ruchem rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Smaż powoli, na średnim ogniu, żeby ciasto zdążyło wyrosnąć. Zwiększ trochę ogień. Obróć blin na drugą stronę. W razie potrzeby dodaj masła. Gdy bliny się zrumienią, ponownie zmniejsz płomień. Dzięki temu bliny będą chrupiące z wierzchu i usmażone w środku. Najlepiej podawaj je od razu, prosto z patelni z dodatkami z ikry i grzybów.
Masa z grzybów: namocz solone grzyby w wodzie na noc. Odciśnij nadmiar wody. Posiekaj na drobne kawałki. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Masa z ikry: wymieszaj wszystkie składniki i dopraw czarnym pieprzem.
Rozgrzej żeliwną patelnię do blinów lub do naleśników. Wlej niewielką ilość stopionego masła. Nalej porcję ciasta na środek patelni i kolistym ruchem rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Smaż powoli, na średnim ogniu, żeby ciasto zdążyło wyrosnąć. Zwiększ trochę ogień. Obróć blin na drugą stronę. W razie potrzeby dodaj masła. Gdy bliny się zrumienią, ponownie zmniejsz płomień. Dzięki temu bliny będą chrupiące z wierzchu i usmażone w środku. Najlepiej podawaj je od razu, prosto z patelni z dodatkami z ikry i grzybów.
Masa z grzybów: namocz solone grzyby w wodzie na noc. Odciśnij nadmiar wody. Posiekaj na drobne kawałki. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Masa z ikry: wymieszaj wszystkie składniki i dopraw czarnym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Kuchnia skandynawska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W