Rosyjskie bliny

Rosyjskie bliny
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • Ciasto na bliny:
  • 1 butelka niskoprocentowego piwa lub 300 ml kwasu chlebowego
  • 15 g drożdży
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki jęczmiennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 5 białek
  • stopione masło
Dodatek z ikrą:
  • 150 g ikry siei
  • 1-2 łyżki czerwonej kapusty, posiekanej
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • czarny pieprz
Dodatek z grzybów:
  • 150 g grzybów (w solance)
  • 3,5 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka niskotłuszczowej śmietanki
  • 2 łyżki czerwonej cebuli, posiekanej
  • szczypta cukru
  • kilka kropli oliwy truflowej
  • czarny pieprz
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i wymieszaj z mąką. Odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, nawet do następnego dnia. Od czasu do czasu wymieszaj. Mieszanie sprawi, że ciasto będzie napowietrzone i nabierze kwaśnego smaku. Dodaj żółtka, sól, cukier i roztopione masło. Jeśli ciasto jest za gęste, dolej niewielką ilość wody. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj z ciasta tuż przed smażeniem.

Rozgrzej żeliwną patelnię do blinów lub do naleśników. Wlej niewielką ilość stopionego masła. Nalej porcję ciasta na środek patelni i kolistym ruchem rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Smaż powoli, na średnim ogniu, żeby ciasto zdążyło wyrosnąć. Zwiększ trochę ogień. Obróć blin na drugą stronę. W razie potrzeby dodaj masła. Gdy bliny się zrumienią, ponownie zmniejsz płomień. Dzięki temu bliny będą chrupiące z wierzchu i usmażone w środku. Najlepiej podawaj je od razu, prosto z patelni z dodatkami z ikry i grzybów.

Masa z grzybów: namocz solone grzyby w wodzie na noc. Odciśnij nadmiar wody. Posiekaj na drobne kawałki. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Masa z ikry: wymieszaj wszystkie składniki i dopraw czarnym pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA