Pasztet z królika i szpinaku
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie, Pasztety i terriny
Składniki:
- 1 kg królika
- 200 g wątróbki
- 500 g podgardla
- 250 g szpinaku
- 2 jajka
- pół suchej bułki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowa
- sól
- pieprz
- garść świeżego majeranku.
Sos:
- masło
- 2 szalotki
- gałązka rozmarynu
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- garść zielonych winogron
- garść czerwonej porzeczki
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki octu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na maśle, smaż go do momentu, aż woda dokładnie odparuje. Bułkę namocz w mleku.
W maszynce zmiel ugotowane mięso królika, podgardle i wątróbki oraz namoczoną bułkę i podsmażony szpinak.
Masę dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym świeżym majerankiem. Dodaj jaja i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Masę przełóż do formy. Obsyp z wierzchu bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 90 minut.
Przygotuj sos. W rondlu na maśle podsmaż krążki cebuli. Dodaj gałązkę rozmarynu i wlej wino. Następnie dorzuć pokrojone winogrona i porzeczki. Sos dopraw miodem i octem. Gotuj, aż się zredukuje. Pasztet podawaj z sosem. Smacznego!
W maszynce zmiel ugotowane mięso królika, podgardle i wątróbki oraz namoczoną bułkę i podsmażony szpinak.
Masę dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym świeżym majerankiem. Dodaj jaja i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Masę przełóż do formy. Obsyp z wierzchu bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 90 minut.
Przygotuj sos. W rondlu na maśle podsmaż krążki cebuli. Dodaj gałązkę rozmarynu i wlej wino. Następnie dorzuć pokrojone winogrona i porzeczki. Sos dopraw miodem i octem. Gotuj, aż się zredukuje. Pasztet podawaj z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W