Grzybowa soljanka
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Wegańskie zupy, Dania z grzybów
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 cebula
- 500 g boczniaków
- ⅛ kapusty / około 220 g
- 1 marchewka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 1,5 - 2 łyżeczki papryki wędzonej
- olej
- 3 - 4 łyżki koncentratu
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka kaparów
- 6 - 8 łyżki zalewy z ogórków
- 1,5 litra bulionu warzywnego + woda z grzybów
do podania: oliwki zielone, cytryna, koper
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na bok. Cebulę pokroić w kostkę, boczniaki w paski, kapustę poszatkować a marchew zetrzeć. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz boczniaki. Smażyć rzadko mieszając przez około 8 minut, po czym dodać kapustę oraz marchew. Dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i mieszając dusić przez 5 - 8 minut. W międzyczasie pokroić ogórki kiszone. Kiedy warzywa zmiękną dodać koncentrat, ponownie wymieszać i dodać ogórki, kapary, zalewę z ogórków, bulion oraz wodę z grzybów. Przykryć i gotować przez 15 - 25 minut do czasu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać z dużą ilością kopru, z oliwkami oraz z kawałkiem cytryny.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź