Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
- 4 czerwone papryki
- 2 średnie pomidory obrane ze skóry
- pół brokułu
- 1 kukurydza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka pesto czerwonego
- 2 łyżki oliwek czarnych bez pestek
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- natka kolendry lub pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obgotuj brokuł na parze około 5 minut.
Drobno posiekaj czosnek i cebulę.
W woku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Po chwili wsyp kaszę, kukurydzę, dodaj po łyżce czerwonego pesto i sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dorzuć pokrojone oliwki, brokuły i drobno posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Papryki dokładnie umyj, odetnij górę (kapelusz) i napełnij je farszem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj bez przykrycia około 30 minut w temperaturze 160-180º C.
Drobno posiekaj czosnek i cebulę.
W woku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Po chwili wsyp kaszę, kukurydzę, dodaj po łyżce czerwonego pesto i sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dorzuć pokrojone oliwki, brokuły i drobno posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Papryki dokładnie umyj, odetnij górę (kapelusz) i napełnij je farszem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj bez przykrycia około 30 minut w temperaturze 160-180º C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W