Paella
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 ząbki czosnku (posiekane)
- 70 g kiełbasy chorizo
- 6 udek kurczaka bez skóry
- 1 duża cebula (pokrojona w plastry)
- 12 pomidorów cherry
- 220 g słoik pieczonej papryki (czerwonej i żółtej)
- 50 g wędzonej pancetty lub boczku
- 300 ml białej Riohy
- 2-3 listki laurowe
- 2-3 gałązki szałwii (posiekane)
- 2-3 gałązki tymianku (posiekane)
- 1 duże hiszpańskie chilli (posiekane)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 450 g ryżu do paelli
- 1,2 l wywaru z kurczaka
- 200 g surowych krewetek
- 400 g małży (oczyszczonych)
- 1 pęczek natki pietruszki (posiekany)
- szczypta soli
- duża szczypta szafranu
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szafran i posiekany 1 ząbek czosnku umieścić w moździerzu, dodać nieco oliwy i starannie utrzeć. Odstawić. Mocno rozgrzać dużą patelnię do paelli, wlać nieco oliwy i podsmażyć pokrojone w plastry chorizo. Kiedy kiełbasa puści pikantny tłuszcz, dodać kurczaka i smażyć, aż się z każdej strony zrumieni. Zmniejszyć ogień, chorizo i kurczaka odsunąć na środek, a na rozgrzaną część patelni wrzucić cebulę i resztę czosnku. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pomidory i pieczoną paprykę.
Wszystkie składniki przesunąć na środek, a na rozgrzaną część patelni położyć przekrojone na pół plastry pancetty. Kiedy zacznie się rumienić, wlać wino i dodać szałwię i tymianek. Starannie pomieszać, dodać chilli i paprykę w proszku. Wsypać ryż i pozwolić, by się nieco podsmażył w tłuszczu. Wlać wywar z kurczaka i oliwę z szafranem. Równomiernie rozłożyć wszystkie składniki na patelni i dusić około 15 minut. W miarę potrzeby dolewać wywaru lub wody. Po 15 minutach rozłożyć na wierzchu owoce morza i gotować, aż krewetki zróżowieją, a małże się pootwierają. Posypać solą i natką, podawać na gorąco.
Wszystkie składniki przesunąć na środek, a na rozgrzaną część patelni położyć przekrojone na pół plastry pancetty. Kiedy zacznie się rumienić, wlać wino i dodać szałwię i tymianek. Starannie pomieszać, dodać chilli i paprykę w proszku. Wsypać ryż i pozwolić, by się nieco podsmażył w tłuszczu. Wlać wywar z kurczaka i oliwę z szafranem. Równomiernie rozłożyć wszystkie składniki na patelni i dusić około 15 minut. W miarę potrzeby dolewać wywaru lub wody. Po 15 minutach rozłożyć na wierzchu owoce morza i gotować, aż krewetki zróżowieją, a małże się pootwierają. Posypać solą i natką, podawać na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W