Orientalna sałatka z kurczaka w papierze ryżowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.69)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Dressing
sok z 2 limonek
2 łyżki sosu sojowego
kilka kropel ostrego sosu
kilka kropel oleju sezamowego
2 łyżki miodu
60 g masła orzechowego
Sałatka
1 mała garść cienkiego makaronu ryżowego
2 ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone na cienkie paski
1 szklanka groszku śnieżnego (groszek w strąkach), cienko pokrojonego
1 marchew, obrana i pokrojona w cienkie słupki
1 pęczek kolendry, same listki
4 duże kawałki papieru ryżowego, namoczone i miękkie
Przygotowanie dressing
Roztrzepać wszystkie składniki aż powstanie gładki dresing.
Przygotowanie sałatki
Zalać makaron wrzącą wodą. Namaczać aż będzie miękki, odcedzić. W dużej misce wymieszać paski kurczaka, makaron, groszek, marchew i kolendrę. Wlać dressing i dobrze wymieszać. Osuszyć papier ryżowy ściereczką, delikatnie rozłożyć go na płaskiej powierzchni. Nakładać dużą łyżką sałatkę z kurczaka, blisko dolnej krawędzi papieru ryżowego. Zawinąć spód, boki i zrolować.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W