Sałatka z cykorii i orzechów wodnych

Sałatka z cykorii i orzechów wodnych
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Orzechy w miodowej glazurze:
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki miodu
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta soli

Sałatka z cykorii i orzechów wodnych:
2 cykorie (pooddzielane liście)
2 szklanki orzechów wodnych z puszki, przekrojonych na pół
1 czerwone chili pokrojone w plastry
1 łyżka miodu
1 łyżka octu z białego wina
sok 1 limety
sól
orzechy w miodowej glazurze


Orzechy w miodowej glazurze:
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłóż pergaminem. Na blasze ułóż orzechy wodne.
Skrop orzechy miodem. Dopraw pieprzem kajeńskim i solą. Piecz, aż orzechy przyrumienią się (ok. 10 min).

Sałatka z cykorii i orzechów wodnych:
Do miski wrzuć cykorię, orzechy wodne oraz chili. Dodaj miód, ocet z białego wina, sok z limety. Delikatnie wymieszaj. Dopraw solą. Udekoruj orzechami w miodowej glazurze.















 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA