Lasagne z owocami morza

Lasagne z owocami morza
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Składniki:
4 przekrojone na pół krewetki królewskie
pokrojony w kostkę filet ryby morskiej
4 przegrzebki
posiekany ząbek czosnku
oliwa
sól
6 płatów orkiszowych lasagne
ćwierć filiżanki posiekanej bazylii i natki pietruszki

Sos pomidorowy:
posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 anchois
800 g posiekanych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
łyżeczka soli

Biały sos:
2 łyżki tłuszczu omega
4 łyżki mąki orkiszowej
pół litra mleka sojowego
szczypta soli

Sos pomidorowy:
Podsmażyć cebulę, dołożyć czosnek i smażyć przez 2 minuty na złoty kolor. Dodać resztę składników i gotować, aż sos zgęstnieje.

Biały sos:
Rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i smażyć przez minutę mieszając. Dolać mleka, doprawić solą i dokładnie rozmieszać. Gotować, aż sos zgęstnieje. Przygotować pastę z anchois, czosnku, oliwy i soli. Natrzeć nią owoce morza. Usmażyć je na rozgrzanej oliwie. Układać warstwy podgotowanego makaronu, sosów, owoców morza i ziół. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA