Kurczak podpalany w Calvadosie z jabłkami według przepisu Mireille

Kurczak podpalany w Calvadosie  z jabłkami według przepisu Mireille
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 76)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kurczak wiejski o wadze 1,7 kg, pokrojony, z wątrobą

  • 2 kg jabłek (Mireille używa Boskoop)
  • 6 szalotek
  • 1 duża szklanka Calvadosu
  • 2 duże szklanki cydru
  • 250 gr gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 40 gr masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Obrać i pokroić jabłka na 8 części.
2. Podgrzać masło i olej w garnku. Obsmażyć kawałki kurczaka, zaczynając od strony ze skórką. Gdy będą już złote, podpalić calvadosem.
3. Obrać i pokroić szalotki na pół, wzdłuż, potem na grube plastry, dodać do garnka, podlać cydrem, przykryć i gotować 15-20 minut.
4. W tym czasie przekroić połowę jabłek na połówki, wzdłuż. Wyjąć mięso i zagęścić sos.
5. Umieścić połowę jabłek w sosie. Włożyć ponownie mięso, przykryć mniejszymi kawałkami jabłek. Dodać chochlę sosu.
6. Umieścić na małym ogniu i gotować jeszcze przez kwadrans. Zmiksować pozostałą część sosu ze śmietaną.
7. Tuż przed podaniem podgrzać na małym ogniu sos. Podawać z kurczakiem. Lepsze będą jabłka kwaśne i twarde.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA