Kurczak podpalany w Calvadosie z jabłkami według przepisu Mireille
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 76)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
1 kurczak wiejski o wadze 1,7 kg, pokrojony, z wątrobą
- 2 kg jabłek (Mireille używa Boskoop)
- 6 szalotek
- 1 duża szklanka Calvadosu
- 2 duże szklanki cydru
- 250 gr gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 40 gr masła
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Obrać i pokroić jabłka na 8 części.
2. Podgrzać masło i olej w garnku. Obsmażyć kawałki kurczaka, zaczynając od strony ze skórką. Gdy będą już złote, podpalić calvadosem.
3. Obrać i pokroić szalotki na pół, wzdłuż, potem na grube plastry, dodać do garnka, podlać cydrem, przykryć i gotować 15-20 minut.
4. W tym czasie przekroić połowę jabłek na połówki, wzdłuż. Wyjąć mięso i zagęścić sos.
5. Umieścić połowę jabłek w sosie. Włożyć ponownie mięso, przykryć mniejszymi kawałkami jabłek. Dodać chochlę sosu.
6. Umieścić na małym ogniu i gotować jeszcze przez kwadrans. Zmiksować pozostałą część sosu ze śmietaną.
7. Tuż przed podaniem podgrzać na małym ogniu sos. Podawać z kurczakiem. Lepsze będą jabłka kwaśne i twarde.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź