Jajka po szkocku

Jajka po szkocku
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 8 jajek
  • 500 g mięsa z surowej kiełbasy
  • 1 łyżeczka suszonej szałwi
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 125 g bułki tartej
  • olej roślinny
  • do głębokiego smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować 6 jajek na pół twardo (białko ma być ścięte całkowicie, a żółtko lekko ścięte, ale już nie płynne). Wyjąć jajka i włożyć pod zimną bieżącą wodę. Pozostałe dwa jajka roztrzepać w miseczce.
W drugiej misce wymieszać mięso z przyprawami. Podzielić mięso na sześć porcji. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na kotlecik. Jajka osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące. Ułożyć na kotleciku ugotowane jajko i szczelnie oblepić mięsem, uważając, by między jajkiem, a warstewką mięsa nie zostało powietrze. Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Smażyć jajka po 2-3 przez 4-5 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, przekrojone na pół.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA