Jajka po szkocku
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 8 jajek
- 500 g mięsa z surowej kiełbasy
- 1 łyżeczka suszonej szałwi
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 125 g bułki tartej
- olej roślinny
- do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować 6 jajek na pół twardo (białko ma być ścięte całkowicie, a żółtko lekko ścięte, ale już nie płynne). Wyjąć jajka i włożyć pod zimną bieżącą wodę. Pozostałe dwa jajka roztrzepać w miseczce.
W drugiej misce wymieszać mięso z przyprawami. Podzielić mięso na sześć porcji. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na kotlecik. Jajka osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące. Ułożyć na kotleciku ugotowane jajko i szczelnie oblepić mięsem, uważając, by między jajkiem, a warstewką mięsa nie zostało powietrze. Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Smażyć jajka po 2-3 przez 4-5 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, przekrojone na pół.
W drugiej misce wymieszać mięso z przyprawami. Podzielić mięso na sześć porcji. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na kotlecik. Jajka osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące. Ułożyć na kotleciku ugotowane jajko i szczelnie oblepić mięsem, uważając, by między jajkiem, a warstewką mięsa nie zostało powietrze. Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Smażyć jajka po 2-3 przez 4-5 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, przekrojone na pół.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W