Grillowany kurczak Nagoja z yuzu kosho
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 duży kurczak Nagoja albo 2 kurczaki Maryland z wolnego wybiegu
- 1 łyżeczka dobrej jakościowo soli
- ½ łyżeczki yuzu kosho (można zastąpić wasabi)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ostrożnie usuń kości z kurczaka tak, aby mięso z udka pozostały nienaruszone. Usuń ścięgna z podudzi. Przypraw mięso i skórkę solą.
Grilluj powoli przez 12 minut, często przewracając mięso. Ewentualnie zaczekaj, aż mięso całkowicie się upiecze, a skórka zrobi się chrupiąca. Zdejmij z grilla i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut.
Krój kurczaka po skosie na duże kawałki i serwuj z yuzu kosho.
Uwagi:
Yuzu kosho to japońska przyprawa ze skórki yuzu zmieszanej z chili i solą, pozostawiona do fermentacji. Można ją dostać w japońskich sklepach spożywczych.
Grilluj powoli przez 12 minut, często przewracając mięso. Ewentualnie zaczekaj, aż mięso całkowicie się upiecze, a skórka zrobi się chrupiąca. Zdejmij z grilla i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut.
Krój kurczaka po skosie na duże kawałki i serwuj z yuzu kosho.
Uwagi:
Yuzu kosho to japońska przyprawa ze skórki yuzu zmieszanej z chili i solą, pozostawiona do fermentacji. Można ją dostać w japońskich sklepach spożywczych.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W