Grillowany kurczak Nagoja z yuzu kosho

Grillowany kurczak Nagoja z yuzu kosho
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 duży kurczak Nagoja albo 2 kurczaki Maryland z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka dobrej jakościowo soli
  • ½ łyżeczki yuzu kosho (można zastąpić wasabi)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ostrożnie usuń kości z kurczaka tak, aby mięso z udka pozostały nienaruszone. Usuń ścięgna z podudzi. Przypraw mięso i skórkę solą.

Grilluj powoli przez 12 minut, często przewracając mięso. Ewentualnie zaczekaj, aż mięso całkowicie się upiecze, a skórka zrobi się chrupiąca. Zdejmij z grilla i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut.

Krój kurczaka po skosie na duże kawałki i serwuj z yuzu kosho.


Uwagi:
Yuzu kosho to japońska przyprawa ze skórki yuzu zmieszanej z chili i solą, pozostawiona do fermentacji. Można ją dostać w japońskich sklepach spożywczych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA