Grillowana polenta z sosem pomidorowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Ugotuj polentę tak, jak w przepisie na POLENTĘ Z PRAWDZIWKAMI
Sos pomidorowy:
oliwa
2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1 kg pomidorów bez skórki z puszki
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sos serowy:
masło
garść majeranku
100 g mascarpone
200 g gorgonzoli
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę i czosnek na dużej ilości oliwy, aż zmiękną i się zeszklą. Dodaj pomidory, przesmaż na większym ogniu, dopraw, zmniejsz ogień i duś pod niepełnym przykryciem przez półtorej godziny.
Ukrój porcję polenty i upiecz na rozgrzanym grillu z obu stron. Przygotuj sos serowy. Rozgrzej masło w rondlu, dodaj majeranek, mascarpone i gorgonzolę. Dopraw szczyptą pieprzu i wymieszaj. Podawaj polentę z grilla z dwoma sosami na gorąco.
© Rose Gray i Ruth Rogers
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W