Cynaderki cielęce z kawą i likierem genepi a la Jean Sulpice

Cynaderki cielęce z kawą i likierem genepi a la Jean Sulpice
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 70)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z cielęciny, Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 cynaderki cielęce przygotowane przez rzeźnika

  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki likieru genepi
  • 2 espresso
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki bulionu cielęcego
  • 1 kieliszek wina mondeuse
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

  • Ziemniaki dauphine:

  • 4 ziemniaki średnie
  • 120 ml wody
  • 80 gr masła
  • 50 gr mąki
  • 3 jaja
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię i podsmaż na zloty kolor cynaderki przez 60-90 sekund. Dodaj 30 gr masła, kładąc je na cynaderki w trakcie smażenia.
2. Odcięte przez rzeźnika kawałki cynaderek podsmaż z posiekaną szalotką. Gdy będzie dobrze zeszklone, podlej winem, dodaj kawę likier genepi, posól, popieprz i zredukuj, aby sos był kleisty. Przetrzyj sos na sicie. Odstaw.
3. Przygotuj ziemniaki dauphine: ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie w dużym rondlu, na początku wkładając ziemniaki do zimnej wody. Weź garnek, nalej wody, dodaj masło i rozpuść go. Dodaj mąkę, ciągle mieszając, do uzyskania brązowej zasmażki. Rozgnieć ziemniaki, dodaj zasmażkę. Wbij jaja, posól, popieprz, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj. Podgrzej frytkownicę lub garnek z litrem oleju. Wkładaj po łyżce ciasta do gorącego oleju, wyjmij, odsącz, posól i podawaj. Tuz przed podaniem podgrzej cynaderki z sosem na patelni, na małym ogniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA