Bułeczki z szynką, dymką i kozim twarożkiem z ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pieczywo, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 180 g zimnego niesolonego masła
- 1 szklanka maślanki
- plus trochę do posmarowania bułeczek
- 1 szklanka szynki pokrojonej w 1-cm kostkę
- 1 szklanka posiekanej dymki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Połącz mąkę z kawałkami masła siekając nożem albo rozgniatając w palcach, aż powstanie krucha masa o konsystencji bułki tartej. Wmieszaj maślankę, szynkę i dymkę, a kiedy ciasto będzie połowicznie zagniecione, przełóż je na stolnicę i kilkakrotnie spłaszcz i złóż ciasto na pół, zagarniając do wnętrza masy wszelkie suche okruchy. Na koniec uformuj z ciasta gruby dysk. Pokrój go na 8 klinów i ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj kawałki maślanką i piecz 18 minut, aż bułeczki przybiorą głęboki, złoty kolor. Podawaj je na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Bułeczki najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały upieczone, choć i gotowe bułeczki, i ciasto, można zamrozić. Można je podać z kozim twarożkiem z ziołami (przepis poniżej).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W