Anglo-indyjska zupa pomidorowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 duży liść laurowy
- 1 mała cebula
- posiekana
- 1 duża marchewka
- posiekana
- 1 łodyga selera naciowego
- posiekana
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 2 cm korzenia imbiru
- obrane i pokrojone w cienkie paski
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej wymieszana z łyżką wody
- 650 g drobno pokrojonych dojrzałych pomidorów
- ½-1 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- ¾-1 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 100 m mleka
- 300-400 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku masło z olejem. Dodać liść laurowy i smażyć 20-30 sekund. Dodać cebulę, marchewkę, selera, czosnek i imbir. Przykryć pokrywką i smażyć 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, a cebula lekko się zrumieni. Dodać skrobię kukurydzianą i podgrzewać, mieszając, 1-2 minuty. Dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować 20-30 minut, do całkowitego odparowania płynu. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5-6 minut, aż skórki pomidorów się zrumienią. Wyjąć liść laurowy. Zdjąć z ognia i zmiksować na purée. Nadal miksując, powoli wlewać mleko i wodę, aż zupa osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
Ponownie zagrzać i podawać.
Ponownie zagrzać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
Kuchnia indyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W