Zapiekanka rybna
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach w rodzinnych stronach
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków (bardziej zwartej w konsystencji odmiany)
- sól i biały pieprz do smaku
- masło
- do smaku
- 100 g tartego gruyera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i rozgnieść na puree, dodając sól, biały pieprz i masło, wymieszać z tartym gruyerem i odstawić, by stężały. Przygotować wywar do obgotowania ryby: wlać do rondla bulion rybny i wermut, dodać warzywa, listek laurowy i szafran i doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez pięć minut. Ułożyć wszystkie rodzaje ryby i krewetki w bulionie i gotować na małym ogniu przez trzy minuty. Wyjąć ryby i krewetki łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Wywar przecedzić przez sito, tak, by usunąć wrzywa i listek laurowy. Wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu, aż wywar zmniejszy swą objętość o połowę. Przygotować sos pietruszkowy: w rondlu o grubym dnie podgrzewać masło i mąkę, mieszając, tak, by powstała gładka masa. Wlać łyżkę wazową wywaru i roztrzepać trzepaczką na gładko. Wlać mleko, dodać natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do sosu wlać kremówkę i przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć kawałki gotowanej ryby (usuwając ostrożnie wszystkie ości) i krewetki. Polać połową sosu pietruszkowego. Na wierzchu ułożyć zblanszowany szpinak oraz jajka na twardo, pokrojone w plasterki. Przykryć warstwą puree ziemniaczanego. Posypać po wierzchu pokruszonym miąższem bułki, wymieszanym z tartym parmezanem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut na złoty kolor. Podawać polane podgrzanym sosem pietruszkowym.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut na złoty kolor. Podawać polane podgrzanym sosem pietruszkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W