Tempura z warzyw i krewetek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki ciasta na tempurę95 g skrobi kukurydzianej
95 g mąka ryżowej
2 żółtka
240-500 ml zimnej wody
1½ litra oleju kukurydzianego (albo innego oleju roślinnego) do smażenia
dowolne warzywa podzielone na kawałki podobnej wielkości
krewetki
Przygotowanie
W misce ubić skrobię, mąkę i żółtka. Wlać szklankę zimnej wody i delikatnie ubijać. W razie potrzeby dolać nieco wody. Rozgrzać tłuszcz w woku. Zanurzać dokładnie warzywa i krewetki w cieście, smażyć w oleju przez 1-2 minut, aż będą jasnozłociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Podawać z sosem.
Składniki sosu
2 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
2 łyżki stołowe mirinu
Przygotowanie
Wymieszać składniki sosu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W