Tarta z Senonches z borowikami według przepisu Odile
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 76)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
500 gr ciasta francuskiego w 2 krążkach
- 500 gr boczku wieprzowego pokrojonego w paski
- 1 łopatka z dzika pokrojona w duże kawałki
- 1 kg świeżych borowików (lub 500 gr borowików obgotowanych i zamrożonych)
- 2 marchwie
- 1 por
- 1 cebula
- 2 jajka oraz 2 żółtka
- 100 ml śmietany
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml białego wina
- 50 ml Calvadosu
- ½ pęczka pietruszki, 2 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 30 gr tłuszczu gęsiego
- 60 gr masła
- 30 gr tłuszczu kaczego lub lepiej : confit
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Poprzedniego dnia umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym, zalać winem, dodać obrane i pokrojone : 1 marchew, 1 cebulę, ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku, 2 liście laurowe. Pozostawić na noc, żeby się marynowało.
2. Nazajutrz odsączyć mięsa i pokroić je. Wlać marynatę do garnka i dusić na średnim ogniu przez kwadrans, żeby wstępnie podgotować warzywa.
3. Podsmażyć borowiki na dużej patelni z 30 gr masła (lub ugotować je, jeśli są surowe).
4. W tym czasie pokroić na drobno pozostałą marchewkę oraz por. Umieścić je na patelni z pozostałą częścią masła. Podsmażyć przez 10 minut na średnim ogniu. Gdy borowiki oddadzą nadmiar wody, dodać tłuszcz z confit, by je ozłocić. Zamieszać. Odstawić.
5. Zamienić borowiki z posiekanymi mięsami. Podsmażyć, by odparować wodę (dzięki temu ciasto nie będzie zawilgocone).
6. Zmiksować marynatę, następnie dodać 2 żółtka i śmietanę. Ponownie zmiksować.
7. Włożyć mięsa i podgotowane warzywa do dużej metalowej miski razem z borowikami i pociętą pietruszką. Dodać 2 jajka i dobrze wymieszać. Doprawić i odstawić.
8. Rozłożyć 1 ciasto francuskie w taki sposób, żeby lekko wystawało z foremki. Wlać farsz, dolać 2/3 przygotowanego sosu na bazie śmietany. Przykryć drugim ciastem francuskim, wydrążając pośrodku komin. Zawinąć brzegi ciasta spod spodu na ciasto wierzchnie. Posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40 min w 210°C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź