Tarta z rabarbarem i truskawkami według przepisu Annie
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 81)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
Ciasto kruche:
- 220 gr mąki
- 100 gr cukru
- 50 gr zmielonych migdałów
- 120 gr masła
- 1 jajo
- szczypta soli
-
-
Przybranie:
- 700 gr rabarbaru
- 170 gr cukru
- 350 gr truskawek
- kilka listków mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 210° C.
2. Przygotować ciasto kruche: do miski od robota kuchennego wsypać mąkę, cukier, masło w temperaturze pokojowej pokrojone w kostkę, jajo, zmielone migdały oraz szczyptę soli. Zmiksować wszystkie składniki. Odstawić ciasto do lodówki i przygotować rabarbar.
3. Obrać rabarbar, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać trochę wody oraz 150 gr cukru. Gotować przez około kwadrans.
4. Rozwałkować ciasto i umieścić w dużej formie do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i przysypać wysuszonymi pestkami lub suszoną fasolą. Wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut. Usunąć papier oraz pestki (lub fasolę) i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, lecz w temperaturze obniżonej do 180°.
5. Umyć truskawki, usunąć szypułki. Włożyć 150 gr do małego garnka, dodać 20 gr cukru i rozgotować. Przecedzić zawartość garnka przez sitko. Rozgnieść owoce, żeby zebrać cały sok.
6. Odcedzić sok z rabarbaru. Dodać do soku z truskawek. Wlać mieszankę do garnka i gotować, dopóki nie zgęstnieje.
7. Rozłożyć przecier z rabarbaru na cieście. Pokroić resztę truskawek na pół i rozłożyć je na warstwie rabarbaru. Przybrać małymi listkami mięty i podawać w temperaturze pokojowej.
Rady Julie :
Po pierwszym odsączeniu rabarbaru, Annie umieszcza go na durszlaku, żeby jak najmniej zmoczył ciasto.
Annie przysypuje tartę truskawkami: potrzeba 500 gr truskawek.
Jeśli wolicie cieńsze ciasto, użyjcie tylko ¾ otrzymanej kuli.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź