Tarta z cukinii i pomidory z bazylią
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki tarty:
175 g gotowego ciasta francuskiego
1 duża, czerwona cebula
oliwa do smażenia + do polania
½ łyżeczki miałkiego cukru
sól i pieprz
1 cukinia
żółtko rozkłócone z mlekiem
listki świeżego tymianku
sok z ½ cytryny
Składniki sałatki z pomidorów:
8 pomidorów sałatkowych
sól i pieprz
liście bazylii
wiórki z parmezanu
Składniki dressingu:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230°. Cebulę usmaż na oliwie. Dosyp pół łyżeczki miałkiego cukru, sól i pieprz. Po paru minutach na patelni powinna nabrać koloru. Wystudź. Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj na grubość dwóch milimetrów. Brzegiem formy wytnij koło o średnicy 25 cm i oderwij nadmiar ciasta. Nakłuj widelcem. Rozłóż usmażoną cebulę na spodzie, pozostawiając brzeg mniej więcej szerokości centymetra. Dopraw solą i pieprzem. Cukinię pokrój w plasterki o grubości pięciu milimetrów. Blanszuj je przez 30 sekund we wrzątku i wyłóż na czystą ściereczkę. Bardzo silnie rozgrzej patelnię. Wlej odrobinę oliwy. Ułóż plastry cukinii w jednej warstwie. Gdy plastry się zrumienią, przewróć i podsmaż z drugiej strony. Ułóż na cieście, zostawiając pusty brzeg. Kolejna warstwa plasterków powinna zachodzić na pierwszy krąg z cukinii. Brzeg ciasta posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Po kwadransie posyp ją listkami świeżego tymianku.
Przygotowanie sałatki z pomidorów:
Z pomidorów wytnij szypułki, blanszuj we wrzątku przez 10 sekund. Wrzuć do wody z lodem i obierz ze skóry. Pokrój wszerz na czteromilimetrowe plastry. Ułóż na talerzu tak samo, jak cukinię. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie dressingu:
Do miseczki wlej oliwę i ocet balsamiczny. Dopraw i wymieszaj. Tuż przed podaniem polej dressingiem pomidory. Ułóż porwane liście bazylii i wiórki z parmezanu. Przed podaniem dopraw tartę: wyciśnij na cukinie sok z cytryny i skrop oliwą.
© Gary Rhodes
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W