Szarlotkowe burrito

Szarlotkowe burrito
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.70)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 jabłka Granny Smith
  • pokrojone na duże kawałki
  • bez gniazd nasiennych
  • 2+2 łyżki soku jabłkowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 6 tortilli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W rondlu wymieszać jabłka z cukrem, sokiem jabłkowym i cynamonem (zostawić 2 łyżki soku na później). Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać i sos zgęstnieje. Rozpuścić skrobię kukurydzianą w pozostałym soku jabłkowym, dodać do jabłek, wymieszać. Dodać orzechy. Na płaskiej powierzchni rozłożyć tortillę, z brzegu nałożyć dużą łyżkę nadzienia jabłkowego. Zawinąć rogi i zrolować burrito. Czynność powtórzyć ze wszystkimi plackami tortilli. Ułożyć burritos na blasze i piec aż będą złote i chrupiące, ok. 15 minut. Polać z wierzchu Dulce de Leche i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA