Spaghettini z kalmarami, pomidorami i chili
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- średni kalmar
- kilka pomidorków koktajlowych
- 200 g spaghettini
- 150 ml białego wina
- 2 filety anchois
- 2 gałązki tymianku
- pół filiżanki natki pietruszki
- 150 ml oliwy z oliwek
- pokrojony ząbek czosnku
- chili
- sól i pieprz
- 2 kromki chleba
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczamy i kroimy kalmara. Siekamy pietruszkę. Chleb łamiemy na kawałki i skrapiamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Wrzucamy makaron do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy czosnek i chili. Dodajemy pokrojonego kalmara. Smażymy przez minutę. Następnie zmniejszamy płomień i dokładamy anchois. Kiedy filety się roztopią dolewamy wino i odrobinę oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Dodajemy pomidorki i sporo pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie przekładamy na talerz i posypujemy zrumienionym chlebem.
Wrzucamy makaron do osolonego wrzątku. Gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy czosnek i chili. Dodajemy pokrojonego kalmara. Smażymy przez minutę. Następnie zmniejszamy płomień i dokładamy anchois. Kiedy filety się roztopią dolewamy wino i odrobinę oliwy z oliwek.
Makaron odcedzamy i wkładamy do sosu. Dodajemy pomidorki i sporo pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Danie przekładamy na talerz i posypujemy zrumienionym chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W