Wegańskie zupy
Zupa pomidorowa, pieczarkowa, barszcz czerwony, jarzynowa, krupnik. W tradycyjnej, polskiej kuchni na ogół gotowane są na kawałku mięsa. Tymczasem ten dodatek w ogóle nie jest potrzebny, aby uzyskać wyrazisty i głęboki smak. Wystarczy wydobyć go z warzyw i dodać odpowiednie przyprawy, a efekt zachwyci każdego. W Kuchni+ mamy sprawdzone przepisy na pyszne, wegańskie zupy, ugotowane bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańska pomidorowa
Pomidory mają tak intensywny i charakterystyczny smak, że nie potrzebują żadnych wzmacniaczy. Wystarczy ugotować wywar na dużej ilości włoszczyzny, dodać przyprawy wedle własnego uznania (np. ziele angielskie, listek laurowy, czarny pieprz), a następnie dodać do wywaru świeże pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem, i gotowe! Smak można podkreślić oliwą z oliwek, albo koncentratem pomidorowym. Do takiej klasycznej pomidorówki pasuje makaron i ryż, niektórzy lubią ją zjeść z kaszą jaglaną albo gryczaną. Inna wersja pomidorowej ma postać kremu - ugotowane warzywa i pomidory miksuje się na gładką masę. Z takim wydaniem pomidorowej dobrze łączą się włoskie smaki - np. listki bazylii i małe, chrupiące grzanki, albo lekko uprażone ziarna słonecznika i pestki dyni.Wegańska pieczarkowa
By pieczarkowa miała intensywny smak, warto dodać do niej kilka suszonych grzybów leśnych - najlepiej podgrzybków lub prawdziwków, które przed ugotowaniem namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie przesmażamy na oleju pokrojone pieczarki i cebulę, dodajemy czosnek, namoczone grzyby i pokrojone warzywa - ziemniaki, marchewkę, pietruszkę. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Smak będzie ciekawszy, jeśli do zupy dodamy trochę żubrówki i gałki muszkatołowej, jak w przepisie Marty Dymek na krem z pieczarek. Na koniec całość miksujemy. Jeśli lubimy coś pochrupać, do pieczarkowego kremu będzie pasował groszek ptysiowy albo drobne grzanki.
Wegańska zupa-krem
Do ugotowania gęstej zupy w postaci kremu doskonale nadaje się marchewka. Ciekawy efekt uzyskamy łącząc ją z rabarbarem i mleczkiem kokosowy, oraz doprawiając imbirem, kurkumą i białym pieprzem. Na rozgrzanym oleju roślinnym przesmażamy pokrojoną w talarki marchewkę i rabarbar, a następnie zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy i gotowe! Sprawdzony przepis na zupę-krem z marchewki poleca Marta Dymek. Nieco inną wersję proponuje Iwona Zasuwa w przepisie na zupę marchwiowo-kokosową. Kolejne warzywo doskonałe do kremowych zup to dynia. W kuchni bodaj najbardziej ceniona jest odmiana Hokkaido, ze względu na miękka skórkę, której nie trzeba obierać. Smaczna jest także dynia piżmowa, również często używana do zup. Przepis na
zupę-krem z dyni i cukinii poleca Iwona Zasuwa. Kremową konsystencję łatwo osiągnąć również w przypadku ziemniaków. Wie to każdy, komu zdarzyło się je rozgotować, niekoniecznie celowo. Smak ziemniaków warto podkreślić bardziej wyrazistym akcentem, dlatego polecamy krem ziemniaczany z wędzoną ciecierzycą.
Mniej oczywiste połączenie warzyw znajdziemy w kremie z kalarepy, jabłka i żurku- tu jedwabista konsystencja zmiksowanej kalarepy podkręcona jest lekko kwaskowatym smakiem pozostałych składników. Wyrazisty, złożony smak ma także krem z selera i papierówki.
Wegańska zupa soczewicowa
Do najprostszych i najpopularniejszych wegańskich zup należy soczewicowa. Można powiedzieć, że robi się sama. Wystarczą 2 szklanki soczewicy, duża cebula, puszka pomidorów oraz wyraziste przyprawy (kumin, kolendra, różne rodzaje papryki, cynamon), aby uzyskać aromatyczny i mocno rozgrzewający efekt. Swoją ulubioną zupę soczewicową poleca Marta Dymek.