Krem ziemniaczany z wędzoną ciecierzycą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
Składniki:
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- olej
- 12 niedużych ziemniaków
- 3 szklanki dobrego bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka roślinnego
- gałka muszkatołowa
- sól i czarny pieprz
Wędzona ciecierzyca:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- mała szczypta soli
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i jabłko obrać, i pokroić w półksiężyce lub w większe kawałki.
Na dnie garnka rozgrzać olej i wrzucić przyprawy. Następnie dodać cebulę i jabłko. Co jakiś czas zamieszać, żeby nic nie przywarło do naczynia.
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaka. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Z garnka wyjąć przyprawy, dodać ziemniaki i dalej wszystko podsmażać przez minimum 5 minut. Cały czas mieszać.
Następnie dodać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować około 25-30 minut, aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że nie będą sprawiać problemów przy blendowaniu.
W międzyczasie przygotować smażoną ciecierzycę z wędzoną papryką.
Na dnie patelni rozgrzać olej. Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić dobrze osuszoną ciecierzycę. Podsmażać ją do momentu uzyskania złotej skórki. Dodać pozostałe przyprawy i mieszać do połączenia wszystkich składników.
Gdy ziemniaki będą się rozpadać to znaczy, że można zupę zblendować na gładki krem. Pod koniec dolać roślinne mleko, najlepsze będzie z orzechów laskowych lub sojowe. Doprawić gałką muszkatołową i solą, i ponownie zblendować.
Gotowy krem przełożyć do miseczek i podawać z wędzoną ciecierzycą.
Na dnie garnka rozgrzać olej i wrzucić przyprawy. Następnie dodać cebulę i jabłko. Co jakiś czas zamieszać, żeby nic nie przywarło do naczynia.
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaka. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Z garnka wyjąć przyprawy, dodać ziemniaki i dalej wszystko podsmażać przez minimum 5 minut. Cały czas mieszać.
Następnie dodać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować około 25-30 minut, aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że nie będą sprawiać problemów przy blendowaniu.
W międzyczasie przygotować smażoną ciecierzycę z wędzoną papryką.
Na dnie patelni rozgrzać olej. Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić dobrze osuszoną ciecierzycę. Podsmażać ją do momentu uzyskania złotej skórki. Dodać pozostałe przyprawy i mieszać do połączenia wszystkich składników.
Gdy ziemniaki będą się rozpadać to znaczy, że można zupę zblendować na gładki krem. Pod koniec dolać roślinne mleko, najlepsze będzie z orzechów laskowych lub sojowe. Doprawić gałką muszkatołową i solą, i ponownie zblendować.
Gotowy krem przełożyć do miseczek i podawać z wędzoną ciecierzycą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W