Solidne chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.64)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g boczku
- posiekanego
- 2 posiekane cebule
- 1 główka czosnku
- podzielona na ząbki
- obrane i pokrojone na plasterki
- 5 czerwonych papryk
- posiekanych
- 3-5 czubatych łyżek chili w proszku
- 900 g mielonej wołowiny
- 2 puszki po 800 g całych pomidorów w puszce
- 1 puszka (535 g) czarnej fasoli
- 1 puszka (535g) zwykłej fasoli
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzać duży garnek, włożyć do niego boczek. Dolać trochę wody, w której rozpuści się tłuszcz z boczku. Kiedy woda wyparuje, boczek zrumieni się. Zlać nadmiar tłuszczu i włożyć do garnka cebulę, czosnek i paprykę. Gotować aż zmiękną i zaczną się karmelizować. Wsypać chili w proszku i włożyć mielone mięso, dobrze wymieszać i rozbić grudy mięsa drewnianą łyżką. Dodać pomidory i fasolę, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Dobrze jest przygotować to danie na dzień przed spożyciem, smaki będą wyraźniejsze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W