Śledź po duńsku

Śledź po duńsku
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne
Kuchnia świata:
Kuchnia żydowska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Składniki
600 g solonego śledzia w oleju
1 szklanka brązowego cukru
125 ml oleju roślinnego
125 g octu słodowego
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek Granny Smith
1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
1 szklanka rodzynek namoczonych w wodzie do miękkości
1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu

Przygotowanie
Namocz śledzie przez godzinę w wodzie, żeby były mniej słone, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Delikatnie wymieszaj pozostałe składniki i zalej marynatą. Przełóż mieszaninę do słoja i wstaw do lodówki. Śledzia po duńsku można przechowywać w ten sposób do 5 dni. Podawaj z pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA