Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Tajemnice domowych przepisów


(Secret recipes), seria poradnikowa, Australia, 2006, 13 x 30

Tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie stanowią istotę tradycyjnych dań. W każdym kraju babcie i matki przekazują swoim córkom i wnuczkom kulinarne sekrety.

Gospodarz programu Jacques Reymond poznaje przepisy i tajniki przygotowywania tradycyjnych dań bezpośrednio od największych ekspertów, czyli gospodyń, które znają receptury swoich babek i kultywują tradycję kulinarną rodziny w codziennym życiu. Widzowie w programie zobaczą jak przygotować 13 tradycyjnych dań rodem z różnych części świata, m.in. z Cypru, Japonii, Singapuru, Chorwacji czy Argentyny. Wśród serwowanych przysmaków znajdą się faszerowane kalmary, sashimi na sposób chorwacki, żeberka wołowe z rusztu, nadziewana jagnięcina, szarlotka i wiele innych. Twórcy serii wychodzą też z kuchni i odwiedzają bazary i sklepy w poszukiwaniu najlepszych produktów.

Program został zrealizowany przy użyciu minimalnych środków, co podkreśla autentyczną atmosferę domów i kuchni, w których Jacques spotyka się ze swoimi nauczycielkami. Jacques Reymond rozpoczął swoją kulinarną przygodę w Burgundii, jako pomocnik w kuchni hotelu należącego do jego rodziny. Po skończeniu Szkoły Hotelarskiej w Nicei, przeniósł się do Anglii, gdzie spędził sześć miesięcy. Po powrocie do Francji dostał pracę w restauracji L'Oustau de Baumaniere, która dostała 3 gwiazdki Michelina. To właśnie z pracy tam wyniósł dbałość o wysoki standard i jakość podawanych dań. Kolejne doświadczenia zdobywał w Brazylii i Hiszpanii. Po kilku latach został wyróżniony pierwszą gwiadką Michelina. Jacques mieszka obecnie w Australii, prowadzi swoją restaurację, gdzie z sukcesem łączy francuskie techniki kulinarne z najlepszymi australijskimi produktami.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA