Warzywne placki tempura smażone w głębokim tłuszczu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tajemnice domowych przepisów (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Przygotowanie:
Ilość i wybór warzyw zależy od potrzeb
ziemniaki, cebula, marchew, słodka papryka, cukinia, fasolka szparagowa, szparagi
suszone krewetki
szczypta soli
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki skrobi kukurydzianej
1 l oleju roślinnego do smażenia
Sos do zanurzania placków
2 szklanki wody
1 łyżka dashi-no-moto (japońskiego bulionu w proszku)
2 łyżki cukru
2 łyżki mirinu
½ szklanki sosu sojowego
2-3 suszone shitake
Przygotowanie
Zmieszaj w rondlu wszystkie składniki sosu i gotuj przez 3-5 min. Pokrój wszystkie warzywa w słupki dł. 5 cm i włóż do dużej miski i wymieszaj z suszonymi krewetkami oraz solą. Dodaj 1 jajko i ponownie starannie wymieszaj. Oprósz warzywa skrobią kukurydzianą i wymieszaj, a następnie dosyp mąkę pszenną – i znów wymieszaj. Mieszanina powinna być dość sucha, ale zwarta. Rozgrzej olej w woku do temp. 180ºC. Rób z warzywnej mieszaniny placki wielkości 2-3 kęsów i wkładaj je do oleju łyżką cedzakową. Smaż jednocześnie do 5 placków przez ok. 1 min z każdej strony. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z miseczką sosu do zanurzania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia japońska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W