Sałatka z ogórka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Tajemnice domowych przepisów (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Przygotowanie:
Sos
125 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżka mirinu
szczypta soli
kilka kropli sosu sojowego
kawałek kłącza imbiru wielkości kciuka, pokrojony na cienkie plasterki
Dodatkowo
2-3 świeże ogórki, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
miska z osoloną wodą
2 łyżki wakame (siekanych czarnych alg)
1 szklanka shirasu (gotowany i suszony narybek sardynek) – można je zastąpić mięsem kraba z puszki
Przygotowanie
Zmieszaj wszystkie składniki sosu. Namocz pokrojone ogórki w osolonej wodzie przez kilka minut, odciśnij i włóż do miski, w której podasz surówkę. Zalej wakame wrzątkiem, odstaw do ostygnięcia, odciśnij i dodaj do ogórków. Dodaj shirasu albo mięso kraba. Zalej wszystko przygotowanym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W